Oynatma Listesi
HABERLER

İran'da uçaksavar sesleri!

Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde yer alan Necef'teki havalimanında Çarşamba akşamı kaydedilen görüntüler, bir anda gözlerin geçmişte İran karşıtı gösterilere ev sahipliği yapmış şehre çevrilmesine yol açtı.

Video kaydında Irak güvenlik güçlerinin havalimanını kuşattığı ve operasyona giriştiği görülüyordu. Yerel kaynaklar, havalimanı müdürü Ali es Saadi'nin görevden alınması üzerine Necef'te gerilimin tırmandığını bildirdi. Havalimanı müdürünün koltuğunu devretmeyi reddetmesi üzerine söz konusu operasyonun gerçekleştiği ortaya çıktı.

Irak İçişleri Bakanlığı, baskın görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine bir açıklama yaptı. Resmi açıklamada bölgedeki güvenlik güçlerinin yıllardır yalnızca havalimanını koruduğu belirtildi, diğer asayiş olaylarına karışmadıkları vurgulandı. Söz konusu havalimanında acil müdahale birimleri görev yapıyor.

Şiiler için kutsal kentlerden biri olan Necef, yanı sıra İran karşıtlığının yoğun olduğu bir şehir ve geçtiğimiz yıllardaki protestolarda İran konsolosluğu ateşe verildi.

İran-Irak sınırındaki Kirmanşah'ta ise akşam saatlerinde uçaksavar sesleri duyuldu. Uçaksavar ateşinin görüldüğü video kaydı sosyal medyada anında dolaşıma girdi, muhtemel bir İsrail misillemesine dair sorular soruldu.

Uçaksavar sistemleri, Kirmanşah vilayetine bağlı Serpol Zehap şehrinde yer alan Ebuzer kışlasında ateşlendi.

Silahlı insansız hava araçları ve füze üslerinin bulunduğu Kirmanşah'taki seslerin nedeni, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun büyük bir tatbikata girişmesi.

Irak sınırına oldukça yakın konumdaki Serpol Zehap, sınıra kuş uçuşu yalnızca 14 kilometre mesafede.

İran'ın ilk kez kendi topraklarından İsrail'e saldırı düzenlemesi, hafta sonundan bu yana dünya gündeminin birinci sırasındaki yerini koruyor. İsrail'in bir karşı misillemede bulunması beklenirken, saldırının zamanlaması halihazırda en büyük merak konusu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER